VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Zorgverzekeraar mag man met overbeharing niet discrimineren

Geplaatst op: 03-05-2019, 15:55:10

Ziektekostenverzekeraars discrimineren mannelijke verzekerden door in de polisvoorwaarden op te nemen dat alleen vrouwelijke verzekerden in aanmerking komen voor een vergoeding voor het verwijderen van extreme haargroei in het gezicht en/of de hals. Dit oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De Geschillencommissie Zorgverzekeringen heeft het college gevraagd een oordeel te geven in verband met een bij haar voorliggend geschil. De vraag is of een ziektekostenverzekeraar verplicht is de kosten van elektrische epilatie van een mannelijke verzekerde te vergoeden. In de ziektekostenpolis van de verzekeraar staat dat alleen vrouwen kosten vergoed krijgen voor het ontharen bij extreme haargroei in het gezicht of in de hals.

Ontsierende haargroei

De betreffende verzekeraar, die niet bij name genoemd is, vergoedt alleen aan vrouwelijke verzekerden tot een bepaald maximum de kosten voor de ontharing van extreme haargroei op ongebruikelijke plaatsen in het gezicht en/of in de hals die als ontsierend wordt ervaren. Mannelijke verzekerde komen niet in aanmerking voor een vergoeding met als enige argument dat ze man zijn.

Onderscheid geslacht mag niet

Het colleges stelt dat het verboden is dat direct onderscheid wordt gemaakt op grond van het geslacht. Volgens de betreffende verzekeraar is van nature verschil in haargroei in het gelaat bij mannen en vrouwen. Dat betekent volgens de verzekeraar niet dat het per definitie is uitgesloten dat ook bij een man sprake kan zijn van extreme haargroei op ongebruikelijke plaatsen in gezicht of hals, die door hemzelf of anderen als ontsierend wordt ervaren of bij schrikreacties op kan roepen.

Geslachtsneutrale criteria

Het college begrijpt dat het in het belang is van de verzekeraar om de vergoeding op basis van de polis te beperken tot die gevallen waarin sprake is van extreme beharing op ongebruikelijke plaatsen in het gezicht en/of de hals van een verzekerde indien die zodanig is dat daardoor bij anderen in het voorbijgaan schrik of afkeer wordt opgewekt. “Dit belang van de verzekeraar kan ook worden gediend door in de polisvoorwaarde gebruik te maken van geslachtsneutrale criteria die verwijzen naar het ongebruikelijke, extreme en schrik- of afkeeropwekkende karakter van de beharing en niet naar het geslacht van de verzekerde”, aldus de uitspraak van het college.

Het oordeel van het college betekent dat het gros van de zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden moeten ontdoen van discriminerende bepalingen. Op Independer.nl en Zorgkiezer.nl staan overzichten van zorgverzekeraars die elektrische epilatie vergoeden.  De Amersfoortse, Menzis en PMA Zorgverzekering zijn voor zover is na te gaan de enige drie verzekeraars die geen onderscheid maken in hun polisvoorwaarden op grond van geslacht; enkele verzekeraars bieden overigens sowieso geen vergoeding.

Bron: bijdrage van Annet van den Berg van 2 mei 2019 op

Vorige pagina